UUTTA!!

VERTAISTUKEA!! Facebook-yhteisössä toimii vertaistukiryhmä perheväkivaltaa kohdanneille naisille. Voit liittyä ryhmään ottamalla yhteyttä: miafitnessblog@gmail.com Nyt Turussa myös keskusteluryhmä, joka kokoontuu kerran kuussa. Lisätiedot sähköpostista ja blogista!

tiistai 13. toukokuuta 2014

Vierailevia tähtiä - en ole yksin



En ole yksin väkivaltakokemusteni kanssa. En toki näin koskaan luullutkaan, mutta väkivaltatyöhön ryhdyttyäni on väkivallan määrä yllättänyt minut. Vertaistukiryhmäni täyttyy ja laajenee avun tarpeessa olevista naisista. Ryhmiä on kaksi ja tarvetta on jo nyt uusille. Tapaukset raaistuvat ja ongelmat pahenevat.  Avun saamisen mahdollisuudet eivät vain näytä lisääntyvän. 

Tämä on vakava paikka. Mitä voimme tehdä? Millä tätä ilmiötä saisi edes tehokkaasti vähennettyä? Mitään illuusiota kun ei kannata luoda, että kaiken pahan voisimme maailmasta poistaa. Mutta jos edes osan?

Päätimme kertoa tarinoitamme ääneen, yksitellen. Kukin omalla tavallaan. Blogiini ilmestyy tästä eteenpäin aika ajoin tarinoita meistä pahoinpidellyistä naisista. 

Tarinoissamme on paljon yhteistä. Kukaan meistä ei ikinä olisi uskonut miehen olevan väkivaltainen, niin ihanalta hän aluksi vaikutti. Jos joku muuta väitti, oli tämä mielenvikainen naapuri, ostettu todistaja oikeudenkäynnissä tai katkeroitunut ex. Ja kaikki me olimme liian sinisilmäisiä näkemään selitysten läpi.  Aluksi kun kaikki oli niin vaaleanpunaista unelmaa.. ”Liiankin hyvää ollakseen totta”, on kovin tuttu lause meidän tarinoissa. Miehessä ei voinut olla vikaa, kunnes… 

Kaikkien meidän tarinoissa on se kohta kun sanotaan tuo kunnes.. Siitä se sitten alkoi, ne näkyvät merkit. Usein perinteisten siteiden (avioliitto, lapsi) jälkeen. Joillakin aiemmin, yleensä ei kuitenkaan kovin paljoa myöhemmin. 

Kaava on tarinoissamme usein lähes identtinen. Ensin vietetään prinsessaelämää. Pikkuhiljaa elämään alkaa hiivitä henkistä väkivaltaa, alistamista, vähättelyä, arvostelua, haukkumista, ystävistä eristämistä. Ratkaisut ovat pikaisia: yhteen muutetaan jo viikkojen tai kuukausien sisään. Mitä nopeammin sen parempi. Palaan tähän vielä erikseen kirjoituksen lopussa. Yhteenmuuttoa seuraa ehkä avioliitto, ainakin puhutaan jo puolisoista ja avovaimoista, liittoa seuraa ehkä lapset. Sitten onkin siirtyminen fyysiseen väkivaltaan vuorossa ja jos siihen jää, siihen tulee yhä raaempia muotoja.

Kaikkien kaava ei ole täysin samanlainen, mutta tämä on se selvästi yleisin. Siksi tämä olisi muidenkin syytä tunnistaa. Miten prinsessaelämästä edetään pikkuhiljaa henkisen alistamisen kautta alati pahenevaan fyysiseen väkivaltaan. 

Jos tunnistat omassa elämässäsi tämän kaavan, on syytä huoleen. Väkivalta ei lopu, ei ainakaan itsestään. Jos joku tunnistaa nämä merkit omassa ystävässä tai läheisessä, on syytä puuttua asiaan. Väkivallan kohteena oleva ei yleensä itse jaksa.



Niin vielä ne luvatut kootut selitykset. Miksi, oi miksi, on niin kiire muuttaa yhteen.. 


Nopean gallupin jälkeen yleisimmät tuntuivat olevan nämä tulenpalavat rakkaudentunnustukset eli miten en voi elää hetkeäkään ilman sinua..
Ensimmäinen kategoria: "Rakkaani, ah, rakkaani, en voi elää ilman sinua hetkeäkään":

  • Haluan kulta enemmän aikaa sinun kanssasi.
  • Me ollaan kulta niin paljon yhdessä, ettei kahta asuntoa kannata pitää.
  • Haluan olla mahdollisimman paljon elämäni rakkauden kanssa.
  • Olen juuri myymässä (sattumalta) asuntoani, olisi kannattavampaa muuttaa yhteen jo tässä vaiheessa kun tulevaisuudessa kuitenkin vähän ajan päästä muuttaisimme yhteen.


Toinen yleinen kategoria oli koirani söi esseeni -tyyppiset selitykset ts. vieritetäänpä muiden (exien) niskoille tämä syy nopeaksi muodostuvaan muuttoon. Tässä siis Olen asuntoa vaille, mutta eihän se minun vikani ole –kategoria:
  • Exäni vei luottotietoni/osituksessa kaikki varani enkä ole siksi pystynyt hankkimaan asuntoa.
  • Annoin exän jäädä asuntoon asumaan kun halusin lapsille hyvän kodin. Nyt olen siitä syystä ”asuntojen välillä”.
  • Exäni heitti ulos enkä ole saanut asuntoa.


Todellinen kategoria, joka jäi puuttumaan:
  • Haluan nopeasti saada sinut sitouduttua minuun, jotta sinun on vaikeampi poistua kun pahoinpitelyt alkavat.