UUTTA!!

VERTAISTUKEA!! Facebook-yhteisössä toimii vertaistukiryhmä perheväkivaltaa kohdanneille naisille. Voit liittyä ryhmään ottamalla yhteyttä: miafitnessblog@gmail.com Nyt Turussa myös keskusteluryhmä, joka kokoontuu kerran kuussa. Lisätiedot sähköpostista ja blogista!

torstai 8. toukokuuta 2014

Äitienpäivä



Muistan vuoden takaiselta käräjäoikeuden istunnolta keskustelun, jossa sovimme miten lapsella on isänpäivä isänsä luona vaikka se osuisi äidin viikonlopulle. Muistan myös miten sovimme, että isälle määrätty tapaamispäivä jää väliin jos se osuu äitienpäiväviikonlopulle. Tämä kaikki käytiin läpi yhdessä ja itse asiassa isän ehdotuksesta sovittiin näin. Jo haasteessa näkyy, miten isä tuolloin ehdotti lapsen saavan viettää äitienpäiväviikonlopun äitinsä kanssa. Näillä eväin jatkoin elämääni eli suunnitellen juuri sen mukaan, mitä tuolloin sovittiin eikä mieleeni hetkeksikään edes tullut muuta.

Kevään ajan pikkuneiti on käynyt jumppiaan, joissa harjoitellaan kevätnäytökseen. Kevätnäytös on tällä kertaa perhetapahtuma, jossa liikutaan yhdessä perheen muiden jumpparien kera. Ja meillähän näitä riittää. Olemme suunnitelleet ja hankkineet puvut, eläneet näitä iloja kun neiti kertoo näytöksistään ja innoissaan rooleistaan niissä. Pikkuvanhana hän on useaan otteeseen vieläpä varmistanut, että onhan äiti muistanut hoitaa ne puvut :)

Olemme myös puhuneet äitienpäivästä, miten lähdemme viettämään viikonloppua jumppapäivän jälkeen ystäväperheen, lapsien ja isovanhempien kera. Myös päiväkodissa on askarreltu äitienpäivää varten ja kerroin odottavani hänen askartelemaansa lahjaa. Huolettomasti lupasin hänelle tämän kaiken, sillä olihan kaikesta sovittu käräjäoikeuden istunnossa.

Kunnes huomasin ongelman. Tai en itse asiassa minä vaan ihmiset, jotka edelleen jaksavat huolehtia minusta ja minun puolestani: Käräjäoikeuden päätöksestä oli tämä asia unohtunut. Siis koko äitienpäivä oli unohtunut kirjata päätökseen. Kaikki asiat, jotka olimme sopineet valuivat hukkaan ja tajusin, että nyt minun on laitettava lapseni luopumaan kaikesta tästä. Kaikesta mitä hän toivoi ja odotti. Jumppatapahtuma siskojen kanssa ja se äitienpäiväaamu.

Tiesin jo valmiiksi, ettei neuvottelut pikkuneidin isän kanssa onnistu kuten ei muutkaan ikinä ennen. Päätin silti yrittää, mutta lopputulos oli lohduton. Ei käy, ei onnistu. No toki periaatteessa onnistui. Kunhan vain suostuin ehtoihin joihin en kyennyt… Kaupankäyntiä pikkuneidin asialla. Kaupankäyntiä joka kokemukseni mukaan olisi päättymätön tarina.  

Tajusin, etten voi muuta tehdä kuin luovuttaa. Ymmärsin, että minun oli pakko tehdä niin, jotta perheeni saisi voida hyvin tämän kevään. Kukaan perheestäni ei enää olisi jaksanut muuta. Ei niitä jatkuvia ”neuvotteluja”. Pikkuneidin äitienpäivä ja koko kevään odottamansa perherieha sai siis jäädä. Niin surullista, mutta pakko oli luovuttaa. Tämän perheen voimat näihin taisteluihin kun olivat jo loppu. Rankka päätös, mutta näin tein. Ja tiedän, että tein oikein vaikka sattuukin.

Kuulin muuten juuri tänään aiheeseen sopivan ajatuksen. Tapasin äidin joka on joutunut hänkin luovuttamaan, ja paljon enemmän kuin yhden äitienpäivän. Hän kertoi minulle, miten se on tosi rakkautta että luovuttaa kun näkee miten taistelusta on enemmän haittaa. Se on oikeaa rakkautta. Sillä hetkellä ensimmäistä kertaa osasin olla iloinen tästä kaikesta: Osasin nimittäin luovuttaa.

Miksi tähän sitten vielä uhraan ajatuksiani on se pikkuneiti. On kamalaa katsoa pienen ihmetystä miksi hän ei saa tulla äidin ja muiden prinsessojen kera jumpan perhepäivään. Hän kyllä muistaa miten puvutkin ovat jo valmiina ja miten he ovat harjoitelleet jo monien viikkojen ajan näytöksiä varten. Yhtä kamalaa on kuunnella miten hän ihmettelee miksi hän ei saa antaa lahjaa äitienpäivänä kuten lahjaa tehtäessä hänelle on kerrottu ja miettii miksi siskot saavat näin tehdä.

Jokaisen, joka näin kohtelee lastaan tulisi olla joskus kärpäsenä katossa ja nähdä pienen ihmisen reaktiot: itkut, ihmettelyt, epätoivot. Pitäisi nähdä mitä tällainen kiusaaminen ihan oikeasti pienelle ihmiselle tekee: ”Äiti, miksi?”