UUTTA!!

VERTAISTUKEA!! Facebook-yhteisössä toimii vertaistukiryhmä perheväkivaltaa kohdanneille naisille. Voit liittyä ryhmään ottamalla yhteyttä: miafitnessblog@gmail.com Nyt Turussa myös keskusteluryhmä, joka kokoontuu kerran kuussa. Lisätiedot sähköpostista ja blogista!

keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Vaihtoehtoiset jädet kokeilussa

Prinsessat toivoivat jätski-iltaa, joten jätski-ilta pidettiin. Päätimme tällä kertaa kokeilla vaihtoehtoja perinteisellä jäätelölle. Olemme useaan otteeseen tehneet itse jäätelöä ja sorbetteja ja monenlaisilla resepteillä. Nyt lähti kokeiluun trendireseptit kera avokadon, banaanin ja kookoksen. Näissä jädeissä ei siis ole lainkaan maitotuotteita, ei lisättyä rasvaa eikä valkoista sokeria. Makeutusaineena on agave-siirappi ja tarkoituksena oli käyttää makeutukseen myös taatelia, mutta sehän tietty unohtui kauppaan. Vaikka lisättyä rasvaa ei ole, löytyy rasvaa mm. avokadosta ja kookoksesta eli eivät nämä ihan kevyttuotteita ole :) 

Raatina ja kokkaajina toimivat 14-vuotias kakkosprinsessa (Vilja), 11-vuotias kolmosprinsessa (Meikku), 6-vuotias nelosprinsessa (Kirppu) ja niiden äiti.

Ideat ja reseptit etsimme netistä vähän muokkaillen ja finaaliin pääsivät:

  1. Limettikookosjäätelö
  2. Avokadomansikkajäätelö
  3. Mustikkakookospehmis
  4. Banaanisuklaajäätelö
  5. Nice cream eli banaanipehmis
  6. Avokadominttujäätelö
Kuten jo nimistäkin huomaa, on kaksi jädeä tehty banaanipohjaan, kaksi avokadoon ja kaksi kookokseen. Tosin avokadopohjaiseen mansikkajädeen tuli mukaan yksi banaani, joka tuntui yllättävän vahvana lopputuloksessa. Ei kylläkään haittaa, jos banaanin mausta vain pitää. Banaanisuklaajäätelössä mukana oleva maito valikoitui meillä kookokseksi, mutta mieto maku ei suklaan läpi maistunut. Käytimme siinä Alpron juotavaa kookosmaitoa, ei siis sitä säilyketölkissä olevaa kookosta.

Limettikookosjäätelö
 
Limettikookosjäätelö löytyi Karita Tykän resepteistä Iltasanomien sivulta (linkki alla). Jätskimuotteja meillä ei ollut, joten teimme perinteisesti kulhoon tämän annoksen ja hunajan tilalla käytimme agavesiirappia 2 rkl.
Kirppu: Liikaa kookosta, ei tykännyt lainkaan.
Meikku: Paljon kookosta, maku ok.
Vilja: Kookoshiutaleet häiritsivät, muuten maku ok.
Äiti: Maku hyvä ja pehmeä, hiutaleiden vuoksi rakeinen.



http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-2000000779127.html
 
Avokadomansikkajäätelö

Karita Tykän resepti Iltasanomista tämäkin (linkki yllä). Hunajan tilalla jälleen agavesiirappi ja nesteenä käytimme mustikkapehmiksesta yli jääneen kookosveden. Mustikkapehmikseen kun käytettiin vain kookoksen jähmettynyt kermamassa jäi kookosvesi purkista ylijäämäksi. Sitä olikin tasan tarvittavat 2 dl eli mustikka- ja mansikkajäätelöt sopivat hyvin yhteen :)

Kirppu: Maku tosi hyvä ja raikas.
Meikku: Raikas.
Vilja: Hyvää pieninä määrinä.
Äiti: Maistui turhankin voimakkaasti banaanille. Puolittaisin banaanin määrän.

Mustikkakookospehmis

Google-haulla "kookos pehmis" löytyi tämä resepti. Makeutusaine vaihtui jälleen siirappiin ja mantelivoin jätimme kokonaan pois.

Kirppu: "Ei". Pahaa.
Meikku: Hyvää. Kookos maistui paljon, mikä tämän raatilaisen mielestä oli siis hyvä asia.
Vilja: Liikaa kookoksen makua, mustikkaosuus hyvä.
Äiti: Makein jädeistä. Kookosfanina pidin vahvasta kookoksen mausta ja se sopi hyvin yhteen mustikan kanssa.
http://tuulia.co/fi/uudet-uljaat-pehmikset/


Banaanisuklaajäätelö

Myös tähän idea löytyi Karita Tykän resepteistä samaiselta Iltasanomien sivulta. Käytimme 2 rkl agavesiirappia ohjeessa mainitun hunajan tilalla ja maitovaihtoehdoista valitsimme kookosmaidon.
Kirppu: Tuoksuu hyvälle. Muuten hyvää, mutta noi palat (koristeena käytetyt kaakaonibsit) pahoja. 
Meikku: Maku ok. Ei maistunut kuin suklaa ja se on vähän huono asia.
Vilja: Ihan ok.
Äiti: Maku oli ihanan suklainen.


 

Nice cream eli banaanipehmis

Tähän ei sen kummempia reseptejä kaivattu. Kokeilimme yhden raaka-aineen jätskiä:  Pikkaisen mustunut banaani pilkottiin viipaleiksi pakastimeen ja surautettiin kohmeiset palat sauvasekoittimella pehmikseksi. Mitään mausteita tai makeutusta emme tähän satsiin laittaneet, vain koristeeksi hieman kaakaonibsejä, mitkä voi korvata vaikkapa suklaarouheella, jos ei superfoodvillitystä ole omassa ruokakaapissa havaittavissa.
Kirppu: Tosi hyvää.
Meikku: Vähän makeaa, muuten tosi hyvää.
Vilja: Hyvää.
Äiti: Ihan parasta. Koostumus yllättävän pehmismäinen. Jatkoon :)


Avokadominttujäätelö

Resepti valikoitui et-lehden artikkelista helppoutensa vuoksi. (Ja taisipa olla käyttämäni haun ensimmäinen osuma.) Hunajan vaihdoimme agavesiirappiin, muuten noudatimme ohjetta. Kuumaa vettä emme käyttäneet, mutta lisäsimme hieman limemehua lopuksi kun jäätelö oli tosiaan hieman tönkköä kuten ohjeessa arveltiinkin.

Kirppu: Liikaa minttua, muuten ihan hyvää. Minttu kuulemma esti muun maun.
Meikku: Liikaa minttua.
Vilja: Minttu maistuu vahvasti, mikä oli siis tämän neidin mielestä hyvä asia ja minttu peitti kivasti avokadon maun. Yllättävän hyvää.
Äiti: Raikas, minttua vähentäisin kyllä hieman.
http://www.etlehti.fi/artikkeli/koti_ruoka/reseptit/avokadojaatelo

Yhteenvetona voisi todeta, että parempia kuin kuvittelin, mutta eivät oikeaa jädeä voita. Yllättävän lähelle tunnelmaa tosin näilläkin pääsee. Terveellisyys ja helppous lisäksi tasapainottavat vaakaa ja osa näistä jääkin reseptivalikoimaamme perusjäden rinnalle.
 
Suosikeiksi päätyi Kirpun mielestä avokadomansikkajäde ja banaanipehmis. Meikun mielestä parasta oli avokadomansikka. Viljan mielestä parhaat olivat banaanisuklaa, banaanipehmis ja avokadominttu ja äidin ehdoton suosikki oli banaanipehmis. Santsikierroksilla (huom.monikko!) eniten suosiota kerrytti kyllä tuo nice cream eli banaanipehmis. Se kun oli helpoin valmistettavakin, vain yhden raaka-aineen tuote, niin tätä tullaan kesän aikana tekemään uusiksi ja usein. Nyt on jo huomista varten uudet banaanin palat odottelemassa pakastimessa. Nam :)

Kesän jäätelöreseptit ja reseptikannu



Kulhon Jäätelötehdas