UUTTA!!

VERTAISTUKEA!! Facebook-yhteisössä toimii vertaistukiryhmä perheväkivaltaa kohdanneille naisille. Voit liittyä ryhmään ottamalla yhteyttä: miafitnessblog@gmail.com Nyt Turussa myös keskusteluryhmä, joka kokoontuu kerran kuussa. Lisätiedot sähköpostista ja blogista!

tiistai 29. lokakuuta 2013

Kuuluvatko isovanhemmat perheeseen?


Isomamman kuoleman vuosipäivä sai minut miettimään isovanhempien asemaa lasten ja lastenlasten elämässä. Minulle on aina ollut itsestään selvyys, että isovanhemmat ovat osa perhettä. Lienenköhän vähän vanhanaikainen, sillä asenne ei tunnu olevan kovasti muodissa. Tai ei ainakaan kaikilla. Nykyinen hektinen elämä tuntuu suosivan pienempiä perheyksiköitä ja toisista välittäminen on muutoinkin vähentynyt. Yhteisöllisyys on vähentynyt. Muiden asioista ei aina haluta välittää eikä omia asioita jakaa muille.

Minulle mamma ja pappa eivät koskaan olleet mikään erillinen perheyksikkö vaan osa jokapäiväistä elämääni. Oli ihan itsestään selvyys, että olin sinne aina tervetullut, kuten olivat muutkin lastenlapset. Omin avaimin liikuin itsenäisesti kahden kodin ja koulun väliä. Yleensä koulusta mamman ruokien ääreen ja siitä sitten äidin luo. Se oli se perinteinen kaava. Kavereita raahasin mamman ja pappan luo ahkeraan.

Lapsuudesta muistan viikonloput mamman ja pappan kanssa. Vakioillan viettoon kuului lauantaisauna ja telkusta katottiin lauantaitanssit. Pappan kanssa käytiin lenkillä, lämmitettiin yhdessä saunaa, halstrattiin silakoita kiukaalla ja kilpailtiin kumpi kestää ylälauteella kauemmin. Katselin pappan kanssa jopa futista telkkarista ja taisinpa jossain peleissä ihan livenäkin käydä. Mamman kanssa leivottiin pullaa ja hoidettiin puutarhaa. Halusin usein jäädä sinne yöksi ja mamman kanssa luettiin silloin satuja iltamyöhään. Serkkujeni kera vietimme paljon aikaa siellä. Koskaan en kuitenkaan ollut hoidossa siellä vaan olin siellä kotonani.

Tiedän perheitä, joissa lapset vain harvoin tai ehkeivät edes koskaan yövy isovanhemmillaan. Toisinaan vanhemmat ajattelevat, että lasten paikka on kotona. Toisaalta kaikki isovanhemmat eivät ole kiinnostuneita lastenlapsistaan saatikka että haluaisivat olla heidän kanssaan. Ajattelen aina tällaisia tarinoita kuullessani mitä kaikkea he menettävätkään. Siis nämä lapset, isovanhemman roolista kun ei ole vielä omakohtaisia kokemuksia. Mutta lapsenlapsen roolista on enkä osaisi kuvitellakaan elämääni ilman sitä kaikkea mitä mamman ja pappan luona koin enkä vaihtaisi sitä mihinkään.

Toki on totta, ettei kaikilla ole tähän mahdollisuutta. Kaikilla ei ole edes isovanhempia tai he asuvat kaukana ja on toki isovanhempia, joiden luona ei vain ole turvallista olla. Perheväkivaltaa ja ongelmia kun löytyy joka ikäluokasta, isovanhempien luotakin. Itse olen ollut onnekas. Minun ei tarvinut lapsuudessani pelätä mitään eikä ketään ja toivoisinkin, ettei kenenkään lapsen tarvitsisi. Ei yhdessäkään kodissa. Näin vaan ei valitettavasti ole.

Pappa kuoli ollessani teini-ikäinen, joten perheeseen kuului vuosikausia isovanhemmista vain mamma. Mammalle oli me kaikki neljä lastenlasta aina tavattoman tärkeitä. Mutta vielä ylpeämpi mamma oli kun perheessä oli neljä sukupolvea ja hän sai alkaa kutsua itseään isomammaksi. Lapsenlapsenlapsia isomammalla ehti olla kuusi, kaikki prinsessoja ja kaikki osa isomamman perhettä.